Coraz więcej Polaków wybiera jedzenie poza domem. Co prawda epidemia koronawirusa nieco wypaczyła ten trend, jednak na przestrzeni lat restauracje będą cieszyć się coraz większą popularnością – to pewne 😉
A jak już wybieramy się do restauracji, najlepiej celować w te, które proponują nam dobrej jakości dania w przystępnych cenach. Jednak oprócz menu są też inne czynniki, na które warto zwracać uwagę. Poniżej dowiesz się w jakiej sytuacji lepiej poszukać innego lokalu.
#1 Restauracja, która serwuje owoce morza

Jeśli znajdziesz się w restauracji, która w swoim menu ma owoce morza i poczujesz specyficzny zapach ryb, to znak, że lepiej zmienić lokal. Produkty, z których korzystają kucharze mogą nie być najlepszej świeżości…
#2 Bogate menu to dobry znak?
Restauracja, która w soim menu ma wszystko, tak naprawdę w niczym się nie specjalizuje. Podawane potrawy prawdopodobnie będą przeciętne i prawie pewne jest, że korzystają z mrożonych składników.

Menu na pozór ubogie oznacza, że kucharze specjalizują się w konkretnym wachlarzu potraw i prawdopodobnie są mistrzami w swoim fachu!
#3 Proste pytania
Zapytaj skąd pochodzą ostrygi lub owoce morza, które zamawiasz. Jeśli obsługa nie będzie potrafiła Ci odpowiedzieć, lepiej zrezygnuj z tego zamówienia.
#4 Godziny szczytu

W godzinach szczytu restauracje powinny być oblegane. Jeśli trafiłeś do takiej, w której klientów jest nie za wiele, to znaczy, że lokal jest omijany nie bez powodu.
#5 Czasochłonne posiłki
Jeśli wiesz, że danie, które zamówiłeś wymaga czasu na przygotowania, a dostajesz je zaskakująco szybko – wiedz, że coś jest na rzeczy. Twoje danie mogło zostać przygotowane na szybko, składniki mogą być niedogotowane itd.
#6 Zdjęcia nie swoich potraw w menu
Restauracje, które w swoim menu umieszczają zdjęcia nie swoich potraw mogą stosować pewnego rodzaju chwyt marketingowy. Jeśli są mistrzami kulinarnego fachu, to chwaliliby się własnymi efektami końcowymi 😉
#7 Muszki owocówki

Jeśli natkniesz się na takie – lepiej uciekaj. W tamtejszej kuchni panuje nie lada bałagan…
#8 Nieporządek na stoliku
Jeśli na stoliku panuje bałagan, widzisz kurz albo menu jest zabrudzone – może lepiej uciekać? Jeśli już na sali gości widzisz uchybienia, pomyśl co może się dziać w miejscach, których goście nie widzą…
#9 Reakcja kelnerów

Zachowanie obsługi może wiele powiedzieć o lokalu. Zdenerwowanie kelnera może świadczyć o złej organizacji pracy, stresie itd. Restauracja to “zestaw naczyń połączonych” – jeśli w jakimś aspekcie coś “nie gra”, może się to odbijać w innych, w tym na jakości dań, które zamawiamy.
#10 Zapach
Zapach unoszący się w restauracji powinien być przyjemny i kojarzyć się z daniami lub kuchnią, którą serwuje dany lokal. Jeśli w lokalu stosowane są sztuczne środki odświeżające możesz zacząć zastanawiać się dlaczego 🙂
A Ty znasz inne aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę?
To Cię zainteresuje!