w ,

10 sytuacji, w których lepiej zmienić restaurację

Czasami lepiej po prostu wyjść

minusy

Coraz więcej Polaków wybiera jedzenie poza domem. Co prawda epidemia koronawirusa nieco wypaczyła ten trend, jednak na przestrzeni lat restauracje będą cieszyć się coraz większą popularnością – to pewne 😉

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

A jak już wybieramy się do restauracji, najlepiej celować w te, które proponują nam dobrej jakości dania w przystępnych cenach. Jednak oprócz menu są też inne czynniki, na które warto zwracać uwagę. Poniżej dowiesz się w jakiej sytuacji lepiej poszukać innego lokalu.

#1 Restauracja, która serwuje owoce morza

Jeśli znajdziesz się w restauracji, która w swoim menu ma owoce morza i poczujesz specyficzny zapach ryb, to znak, że lepiej zmienić lokal. Produkty, z których korzystają kucharze mogą nie być najlepszej świeżości…

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

#2 Bogate menu to dobry znak?

Restauracja, która w soim menu ma wszystko, tak naprawdę w niczym się nie specjalizuje. Podawane potrawy prawdopodobnie będą przeciętne i prawie pewne jest, że korzystają z mrożonych składników.

Menu na pozór ubogie oznacza, że kucharze specjalizują się w konkretnym wachlarzu potraw i prawdopodobnie są mistrzami w swoim fachu!

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

#3 Proste pytania

Zapytaj skąd pochodzą ostrygi lub owoce morza, które zamawiasz. Jeśli obsługa nie będzie potrafiła Ci odpowiedzieć, lepiej zrezygnuj z tego zamówienia.

#4 Godziny szczytu

W godzinach szczytu restauracje powinny być oblegane. Jeśli trafiłeś do takiej, w której klientów jest nie za wiele, to znaczy, że lokal jest omijany nie bez powodu.

#5 Czasochłonne posiłki

Jeśli wiesz, że danie, które zamówiłeś wymaga czasu na przygotowania, a dostajesz je zaskakująco szybko – wiedz, że coś jest na rzeczy. Twoje danie mogło zostać przygotowane na szybko, składniki mogą być niedogotowane itd.

#6 Zdjęcia nie swoich potraw w menu

Restauracje, które w swoim menu umieszczają zdjęcia nie swoich potraw mogą stosować pewnego rodzaju chwyt marketingowy. Jeśli są mistrzami kulinarnego fachu, to chwaliliby się własnymi efektami końcowymi 😉

#7 Muszki owocówki

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Jeśli natkniesz się na takie – lepiej uciekaj. W tamtejszej kuchni panuje nie lada bałagan…

#8 Nieporządek na stoliku

Jeśli na stoliku panuje bałagan, widzisz kurz albo menu jest zabrudzone – może lepiej uciekać? Jeśli już na sali gości widzisz uchybienia, pomyśl co może się dziać w miejscach, których goście nie widzą…

#9 Reakcja kelnerów

Zachowanie obsługi może wiele powiedzieć o lokalu. Zdenerwowanie kelnera może świadczyć o złej organizacji pracy, stresie itd. Restauracja to “zestaw naczyń połączonych” – jeśli w jakimś aspekcie coś “nie gra”, może się to odbijać w innych, w tym na jakości dań, które zamawiamy.

#10 Zapach

Zapach unoszący się w restauracji powinien być przyjemny i kojarzyć się z daniami lub kuchnią, którą serwuje dany lokal. Jeśli w lokalu stosowane są sztuczne środki odświeżające możesz zacząć zastanawiać się dlaczego 🙂

A Ty znasz inne aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę?

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

Zgłoś nadużycie

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

To Cię zainteresuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Napisane przez Paweł Krawczyk

Lubi gotować, dobrze zjeść i pisać na citybuzz ;)

Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo
Reklama | Dzięki nim czytasz za darmo

“Rzeszów jest wolny!” – tak cieszyli się rzeszowianie 76 lat temu przeganiając Niemców

mięso

Mięso “ożyło” na desce do krojenia. Widać jak się rusza